Olievelden van Islamitische Staat in het oosten van Syrië zijn aangevallen met vliegtuigen en raketten.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden de aanvallen vermoedelijk uitgevoerd onder Amerikaanse leiding. Er zijn volgens monitors van de organisatie slachtoffers gevallen, maar exacte cijfers gaf het Observatorium niet.

Een luchtaanval had plaats op het al-Tanakolieveld in de provincie Deit al-Zor. Ook kwamen volgens getuigen van het Observatorium projectielen neer in de regio al-Quriyah, en ook al-Mayadin zou zijn aangevallen.

Bij de aanvallen, die voor de vierde nacht op rij zijn uitgevoerd, zijn volgens het Pentagon vier tanks van IS verwoest. Een andere tank raakte beschadigd, meldde de BBC vrijdag. De Verenigde Staten hebben ook zeven IS-stellingen in Irak gebombardeerd, waaronder één net buiten de hoofdstad Bagdad.

Jihadisten

Terreurorganisaties die 'concurreren' met Islamitische Staat, zoals al-Qaeda, zullen proberen aanslagen te plegen in Europa om zich te profileren. Dat zei antiterreurchef Gilles de Kerchove van de Europese Unie vrijdag tegen de BBC.

''De opkomst van IS kan een actie van al-Qaeda tot gevolg hebben om te laten zien dat zij er nog toe doen'', zei De Kerchove. De westerse luchtaanvallen op Syrië en Irak vergroten de kans op vergelding van extremisten in Europa, waarschuwt de antiterreurchef. ''Ik denk dat we dat moeten onderkennen.''

Hij schat in dat er al meer dan drieduizend Europese jihadisten in Syrië en Irak vechten of hebben gevochten.

Achtergrond: Waarom Nederland wel F-16's naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak