Het aantal vluchtelingen dat naar rijke landen trekt is in de eerste helft van dit jaar met bijna 25 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Meer dan 330.000 mensen vroegen asiel aan in 44 geïndustrialiseerde landen, maakte de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag bekend.

Als de trend doorzet kan het aantal asielaanvragen eind dit jaar boven de 700.000 uitkomen. Dat is het hoogste aantal sinds de oorlog op de Balkan van begin jaren '90 van de vorige eeuw.

Reden voor de vluchtelingstroom zijn de oorlogen in Syrië en Irak maar ook vluchtelingenstromen uit onder meer Somalië en Eritrea.

Opvang

Australië geeft Cambodja 40 miljoen dollar (ruim 27 miljoen euro) aan ontwikkelingsgeld in ruil voor het opnemen van asielzoekers uit allerlei landen die hun toevlucht hebben genomen tot Australië.

De Australische minister van Immigratie, Scott Morrison, zei dat vrijdag tegen de Australische radiozender ABC.

Morrison tekent vrijdag in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh de omstreden overeenkomst. Cambodjanen protesteren daartegen, omdat zij vinden dat het arme land al nauwelijks voor zijn eigen onderdanen kan zorgen.

Mensenrechtenorganisaties vragen zich af of de 'Australische' vluchtelingen wel veilig zijn in Cambodja.