Bij de serie explosies in het westen van China zondag, zijn zeker vijftig mensen gedood. Eerder meldden staatsmedia nog dat er twee doden waren gevallen.

Het zou gaan om veertig 'relschoppers', zes burgers en vier agenten. Het is onduidelijk waarom het nieuwe dodental pas een aantal dagen later bekend is gemaakt. 

De Chinese politie spreekt nu van een ''serieuze terroristische aanval".

Zondag waren er zeker vier explosies in dorpen in de autonome regio Xinjiang. Die waren op de dag dat in China zeventien ambtenaren en agenten werden gestraft voor betrokkenheid bij aanslagen door gemaskerde militanten eind juli in Xinjiang. De explosies gingen af bij twee politiebureaus, een markt en een winkel.

In Xinjiang is het al langere tijd onrustig. Het komt regelmatig tot botsingen tussen de Oeigoeren en de Han-chinezen. Veel van de inheemse islamitische Oeigoeren voelen zich onderdrukt door de Han-chinezen en zetten zich af tegen Peking.

Basisschool

In de buurt van een basisschool in China heeft een man vrijdag vier kinderen doodgestoken. De man van middelbare leeftijd stak op de kinderen in toen ze onderweg naar school waren, schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het is onbekend waarom hij de kinderen heeft doodgestoken.

De steekpartij vond plaats in de autonome regio Guangxi, in het zuiden van het land. Drie kinderen overleden meteen aan hun verwondingen. Het vierde slachtoffer overleed in het ziekenhuis. Agenten zijn een klopjacht op de man begonnen.

De laatste jaren is het aantal steekpartijen die gericht waren tegen scholen en kinderen, toegenomen in China. Begin september werden ook al drie Chinese basisschoolleerlingen doodgestoken. Vijf anderen raakten gewond. De dader was een boze vader van een leerling die niet meer was toegelaten tot de school, omdat ze haar opdrachten voor de zomervakantie niet had gemaakt.