President Uhuru Kenyatta van Kenia wil niet op 8 oktober voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag verschijnen, zoals de rechters hebben bevolen. 

Dat blijkt uit een pleitnota die zijn advocaten donderdag hebben ingediend. Het zou de eerste keer zijn dat een staatshoofd in functie in het beklaagdenbankje van een internationaal hof in Den Haag plaatsneemt.

Daar ligt volgens Kenyatta juist het probleem: hij heeft het te druk. Hij moet op 8 oktober deelnemen aan een regionale top van Oost-Afrikaanse staatshoofden over infrastructuur, die in de Ugandese hoofdstad Kampala wordt gehouden.

Die bijeenkomst ''is van het grootste belang''. Het gaat om ''economische ontwikkeling en regionale veiligheid''. Kenia is een belangrijke bondgenoot van het Westen bij de strijd tegen islamitische terreur in oostelijk Afrika. Uitstel van de top is ''niet doenlijk'' omdat de staatshoofden daarna andere verplichtingen hebben, aldus de verdediging.

Kenyatta doet afstand van zijn recht in zijn eigen rechtszaak aanwezig te zijn en vraagt de rechters te aanvaarden dat zijn advocaten hem vertegenwoordigen. Als alternatieve oplossing stelt hij voor de hoorzitting uit te stellen.

Presidentsverkiezingen

Kenyatta is aangeklaagd wegens zijn veronderstelde rol bij de geweldsuitbarsting na de omstreden presidentsverkiezingen in 2007. Die heeft aan meer dan duizend Kenianen het leven gekost. Honderdduizenden werden van huis en haard verdreven. Tijdens de hoorzittting zou het gaan om onvoldoende medewerking van de regering van Kenia bij het verzamelen van bewijs.

Eerder verschenen presidenten pas voor de internationale rechter in Den Haag als zij de macht al hadden verloren. Ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië beet het spits af, onder enorme belangstelling van de wereldpers. De ex-presidenten Charles Taylor (Liberia) en Laurent Gbagbo (Ivoorkust) volgden.