De Islamitische Staat (IS) zou van plan zijn aanslagen te plegen op metro-stations in de Verenigde Staten en Parijs. De Iraakse veiligheidsdiensten zouden dit hebben ontdekt.

Dat zegt de Iraakse premier Haider al-Abadi voor aanvang van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Volgens al-Abadi zijn de plannen nog niet tegenhouden en zouden de aanslagen in zeer korte tijd kunnen plaatsvinden. Hij heeft de VS gewaarschuwd voor de mogelijke aanslagen. 

Een bron binnen de Amerikaanse regering zegt dat de VS geen bewijzen heeft om de claim van de Iraakse premier te ondersteunen. 

Metro New York

De politie in New York heeft desondank extra veiligheidsmaatregelen genomen. Op de metrostations en in de straten van de grootste stad van de Verenigde Staten patrouilleren extra agenten, zo liet hoofdcommissaris William Bratton weten.

Abadi zei donderdag in New York, waar hij de opening van de Algemene Vergadering van de VN bijwoont, dat hij van in Irak gearresteerde extremisten informatie had gekregen over plannen voor aanslagen op de metro van Parijs en die van New York. De plannen zouden zijn gesmeed door ''netwerken'' van Islamitische Staat.

Hoewel er extra agenten patrouilleren, probeerde zowel Bratton als burgemeester Bill de Blasio de New Yorkers gerust te stellen. Er is volgens hen geen sprake van een specifieke, gerichte dreiging tegen de ondergrondse of de stad in het algemeen. ''Wij zijn ervan overtuigd dat de New Yorkers veilig zijn'', zei De Blasio tijdens een persconferentie in een metrostation in de wijk Manhattan.

Los Angeles

Inmiddels wordt ook in Los Angeles het openbaar vervoer extra in de gaten gehouden. Hoewel de stad geen concrete dreigingen heeft ontvangen, worden inwoners wel opgeroepen om waakzaam te zijn in verdachte situaties.

Ook Franse veiligheidsdiensten hebben laten weten geen signalen te hebben die het verhaal van Abadi bevestigen. Toch zijn ook in Frankrijk extra veiligheidsmaatregelen genomen. Op openbare plekken en stations wordt meer gecontroleerd. Maar de aanleiding daarvoor is de onthoofding van een Frans toerist in Algerije.

Iraakse functionarissen hebben vraagtekens gezet bij het verhaal van Abadi. Volgens twee anonieme functionarissen is het een ''oud verhaal".

Luchtaanvallen

De VS en Frankrijk voeren luchtaanvallen uit op IS in Irak. Daarnaast is de VS ook actief in Syrië. Mogelijk gaat Frankrijk dat ook doen. Nederland heeft woensdag besloten ook mee te doen met aanvallen op IS, maar uitsluitend in Irak.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak