De Iraanse president Hassan Rohani heeft donderdag de opkomst van gewelddadig extremisme in het Midden-Oosten geweten aan ''strategische blunders'' van het Westen.

Rohani sprak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De oplossing voor de crisis moet volgens de Iraanse president uit de regio zelf komen.

Volgens de Iraanse president hebben '',sommige inlichtingendiensten'' groepen als Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) gesteund.

Atoomoverleg

Rohani stelde verder dat als het Westen er echt met de Iraanse regering wil uitkomen en enige flexibiliteit aan de dag legt, er een akkoord is voor de deadline van het atoomoverleg met Iran in november verstrijkt. Iran is vastbesloten in de onderhandelingen over zijn omstreden atoomprogramma door te bouwen aan vertrouwen en transparantie, zei Rohani. Dat moet leiden tot een overeenkomst, die op zijn beurt 'samenwerking op regionaal en internationaal niveau' mogelijk maakt. 

Het Westen heeft volgens Rouhani de "historische kans" te tonen dat het zich wel degelijk wat gelegen laat liggen aan het internationale verdrag dat Iran toestaat vreedzaam gebruik te maken van kernenergie.

Sinds het aantreden van Rohani is het overleg met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland en met het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) verbeterd. In ruil voor inkrimping van het atoomprogramma zou het Westen de sancties tegen de Islamitische Republiek willen versoepelen. De afgelopen maanden is in de toenadering echter weer wat de klad gekomen. Het is maar de vraag of de onderhandelaars de zelfopgelegde deadline nog halen.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex | Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië