De Iraakse advocate en mensenrechtenactiviste Samira Salih al-Nuaimi is door Islamitische Staat in het openbaar ter dood gebracht na schuldig te zijn bevonden aan afvalligheid. 

Dat hebben de Verenigde Naties donderdag gemeld.

Al-Nuaimi werd op 17 september weggevoerd uit haar huis in het Noord-Iraakse Mosul, na op haar Facebook-pagina kritiek te hebben geuit op IS, omdat die gebedshuizen in de stad heeft vernietigd, aldus de VN-hulpmissie in Irak (UNAMI).

Volgens het Centrum voor Mensenrechten in de Golf zette Al-Nuaimi zich in voor de rechten van gevangenen en armoedebestrijding.

Ze werd veroordeeld door een door IS opgerichte islamitische rechtbank. IS heeft Mosul, de op een na grootste stad van Irak, sinds juni in handen.

Groene Kerk

IS heeft ook de restanten van de Groene Kerk van Tikrit opgeblazen, een van de oudste christelijke monumenten in het Midden-Oosten. Dit melden bronnen bij Iraakse veiligheiddiensten, aldus persbureau ANSA.

De Groene Kerk is de grootste van twaalf kerken die de Romeinen in Tikrit bouwden. Daardoor verwierf Tikrit in de klassieke oudheid de bijnaam ''christelijke hoofdstad van het oosten''. Tikrit werd gekerstend door de nestorianen en diende het Oost-Romeinse Rijk als bolwerk tegen de Perzen.

De jihadisten hebben het bijna 1700 jaar oude kerkgebouw ''volledig vernield'' met explosieven, aldus de Iraakse bronnen.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak