Frankrijk sluit niet langer uit luchtaanvallen uit te voeren op Syrië. Dit heeft de Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, donderdag gezegd.

Le Drian sprak de dag na de moord op een Franse toerist in Algerije. Die werd om het leven gebracht door een groep extremisten, Jund al-Khilafa.

De groep zou banden hebben met de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) die in Syrië en Irak dood en verderf zaaien.

Frankrijk neemt deel aan luchtaanvallen op IS, maar stelde dat te beperken tot Iraaks grondgebied, omdat Bagdad om hulp heeft gevraagd. Nederland heeft woensdag besloten ook mee te doen met aanvallen op IS, maar uitsluitend in Irak.

Frankrijk heeft donderdagochtend weer luchtaanvallen uitgevoerd in Irak. Dat maakte een regeringswoordvoerder bekend, zonder details te geven over de operatie. De vorige Franse luchtaanvallen in Irak waren afgelopen vrijdag.

Bekijk hier de reactie van de Franse minister van Defensie:

Defensieraad

De Franse president François Hollande heeft een speciale defensieraad bijeengeroepen die zich donderdagmiddag over de militaire acties buigt en wat die precies moeten uitrichten. Ook wordt besproken hoe Fransen beter kunnen worden beveiligd in de wereld.

Een van de centrumrechtse oppositieleiders, ex-premier François Fillon, heeft donderdag geëist dat de regering duidelijk zegt dat ze Islamitische Staat wil vernietigen. En daarom moet ze zich voorlopig aan de zijde van de Syrische regering van president Bashar al-Assad scharen. Want de strijd tegen IS kan niet bij de Iraaks-Syrische grens ophouden, zei Fillon.

Terreuraanslagen

Frankrijk heeft ook besloten om extra veiligheidsmaatregelen te nemen om terreuraanslagen te voorkomen. Dat heeft het kantoor van de Franse president François Hollande bekendgemaakt.

Het gaat om ''preventieve maatregelen'' tegen terreuraanslagen op ''openbare plaatsen en het vervoer'', aldus de verklaring.