Oekraïne zal in 2020 een verzoek indienen om lid te worden van de Europese Unie (EU). 

Dat zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag volgens het Franse persbureau AFP.

Onder Porosjenko's leiding heeft Kiev de banden met het Westen weer aangehaald. De president beloofde vóór zijn aanstelling zowel de banden met Rusland als de EU aan te halen, maar door de crisissituatie in het oosten van het land en de dreigende houding van Rusland, focust Porosjenko nu op het Westen. 

Europa en Oekraïne sloten bijvoorbeeld al een associatie- en handelsverdrag, wat de samenwerking tussen beiden moet versterken. In het najaar van 2013 lag het hele akkoord al ter goedkeuring voor, maar toen zwichtte president Viktor Janoekovitsj voor de Russische druk. Dat leidde tot maandenlange protesten en de uiteindelijke machtswisseling in Kiev.

Voorbij

Volgens Porosjenko zijn de ergste gevechten van de oorlog tegen de separatisten voorbij. "Ik twijfel er niet aan dat het gevaarlijkste deel van de oorlog voorbij is, met dank aan de heldhaftigheid van de Oekraïense soldaten'', aldus Porosjenko.

De president had eerder gezegd dat de wapenstilstand die begin september werd gesloten eindelijk echt wordt nageleefd. Voor het eerst is in 24 uur tijd geen militair gedood of gewond geraakt. "Dit is de eerste dag van een echte wapenstilstand'', aldus Porosjenko.