De Britse premier David Cameron heeft spijt van zijn opmerking over de Britse koningin Elizabeth. Cameron deed per ongeluk uit de doeken hoe de koningin had gereageerd op de uitslag van het Schotse referendum.

Elizabeth heeft in de aanloop naar het referendum, waarin de Schotten konden kiezen voor onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, steeds een onpartijdige positie ingenomen.

Toen bekend werd dat de Schotten onderdeel bleven van haar koninkrijk, zou Elizabeth hebben "gesponnen van vreugde", zo zei Cameron in een gesprek met de voormalige New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg.

Cameron dacht dat er niemand meeluisterde, maar er bleek een microfoon open te staan die de onthulling registreerde. Hiermee viel de onpartijdige opstelling die Elizabeth had ingenomen in duigen.

De Britse premier zei woensdag dat het hem "extreem speet" dat hij de inhoud van een privé-onderonsje met koningin had onthuld. Hij voegde toe zich zeer te schamen voor het voorval en dat hij zijn excuses gaat aanbieden.

"Het was een privé-gesprek, maar duidelijk een gesprek dat ik niet had moeten voeren en ook nooit meer gá voeren", zei Cameron. "Mijn kantoor heeft al contact gehad met het Paleis van de koningin om dat duidelijk te maken en ik zal dat persoonlijk ook nog eens doen."

Opluchting

Cameron sprak in New York met Bloomberg en zei in het veronderstelde privé-gesprek dat het een opluchting was geweest om de koningin te bellen met uitslag van het referendum. "Het was allemaal goedgekomen. Dat was nogal wat. Ze spinde door te telefoon", zei Cameron tegen Bloomberg.

Hij zou daarna ook nog hebben gezegd dat de koningin had gehuild tijdens hun gesprek. "Ik heb nog nooit iemand zo in vreugde uit horen barsten. Het was fantastisch", werd Cameron geciteerd.

Het referendum in Schotland bepaalde dat het Verenigd Koninkrijk in haar huidige vorm blijft bestaan. 45 procent van de Schotten was voor onafhankelijkheid, maar 55 procent van hun landgenoten houdt Elizabeth liever als staatshoofd.

Bekijk hier het gesprek tussen Cameron en Bloomberg: