Koerdische strijders hebben in de nacht van woensdag op donderdag strijders van de beweging Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) teruggedrongen bij de grensstad Kobani, ook bekend Ayn al-Arab.

​De Koerdische leiding van Kobani meldde dit donderdag.

De extremisten van IS voeren al een week aanvallen uit rond de door Koerden bestuurde stad die aan de grens met Turkije ligt. Meer dan 100.000 mensen zijn uit de stad naar Turkije gevlucht uit angst voor de terreur van IS.

De Koerdische strijders klaagden dinsdag dat IS zich met nog meer energie op Koerdische gebieden stort, omdat IS in het eigen gebied sinds dinsdag door de VS gebombardeerd wordt.

Bombardementen

De VS en hun Arabische bondgenoten hebben in de nacht van woensdag op donderdag nieuwe bombardementen uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Syrië.

Dit is van officiële Amerikaanse bronnen vernomen. Veertien IS-strijders en vijf burgers kwamen om. Tot de doelen die zijn aangevallen, behoren olie-installaties die gecontroleerd worden door IS. 

Ook Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten deden mee aan de aanvallen in het oosten van Syrië. In totaal werden dertien luchtaanvallen uitgevoerd met bemande en onbemande vliegtuigen.

Opbrengst olie

De olieraffinaderijen die werden gebombardeerd, produceren olie voor zo'n twee miljoen dollar per dag. Het is onduidelijk hoeveel geld IS-strijders daarmee precies opstrijken. Het geld dat ze ermee verdienen, gebruiken ze om hun aanvallen in Syrië en Irak te kunnen betalen.

Door de raffinaderijen aan te vallen, hopen de VS en hun de bondgenoten een belangrijke inkomstenbron van IS af te snijden.

Het was de derde nacht op rij waarin IS werd gebombardeerd.