Rusland moet serieuze pogingen doen om het conflict in het oosten van Oekraïne ten einde te brengen.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei dat woensdag tijdens een vergadering van de Verenigde Naties in New York. ''Ons land heeft vrede nodig, maar het is moeilijk over een vredesakkoord te praten als je in de loop van het geweer van Rusland kijkt."

Jatsenjoek roept Rusland dan ook op de troepen in het oosten van Oekraïne terug te trekken. ''Heer Poetin, u kunt de strijd tegen onze troepen winnen, maar u kunt nooit de strijd tegen onze verenigde Oekraïense natie winnen", aldus de premier.

Ook zal hij de annexatie van de Krim door Rusland nooit accepteren. ''De Krim was, is en blijft een deel van Oekraïne."

Het was voor de Oekraïense premier de eerste keer dat hij bij een algemene vergadering van de VN was. Jatsenjoek verving president Petro Porosjenko, die in Oekraïne bleef.

Bekijk beelden van tijdens de vergadering:

Massagraven

Intussen zouden de separatisten in het oosten van Oekraïne naar eigen zeggen deze week drie massagraven hebben gevonden in de omgeving van de stad Donetsk.

Daar zijn tot nu toe de stoffelijke resten van circa veertig mensen aangetroffen, onder wie burgers die zijn gemarteld en geëxecuteerd, aldus de pro-Russische separatisten.

De vondst werd dinsdag gedaan in een gebied dat tot voor kort in handen was van regeringstroepen. Op twee plekken liggen gesneuvelde militairen, militieleden of rebellen. In een van de drie graven liggen vermoorde burgers.

De graven zijn in of bij Nizjniaja Krinka aangetroffen, een plaatsje circa 20 kilometer ten noordwesten van Donetsk.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne