Naast Nederland gaat ook België F-16's inzetten in de strijd tegen de islamitische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). De zes toestellen worden alleen ingezet bij aanvallen in Irak.

Woensdag stemden de kamercommissies van Buitenlandse Zaken en Defensie in met de plannen.

Vrijdag zal naar verwachting het hele Belgische parlement instemmen. Dan kunnen de F-16's direct vertrekken naar Jordanië van waaruit ze gaan opereren.

De Belgische inzet komt na een verzoek van de Amerikanen om deel te nemen aan de strijd tegen IS. Vorige week had de Belgische minister van Defensie, Pieter De Crem, al laten weten dat België bereid was F-16's in te zetten. Het was wachten op het formele verzoek.

De Belgische missie duurt in eerste instantie een maand. Daarna volgt een evaluatie. Er zullen geen grondtroepen in Irak worden ingezet.

Brits parlement

In Groot-Brittannië heeft premier David Cameron het parlement teruggeroepen van reces om te overleggen of het Britse leger luchtaanvallen tegen IS in Irak zal gaan uitvoeren. De Iraakse regering heeft Groot-Brittannië gevraagd dergelijke aanvallen uit te voeren. Cameron sprak woensdag in New York met de premier van Irak.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak