De groep Kalifaatsoldaten van Algerije heeft een video vrijgegeven waarin de ontvoerde Franse toerist Hervé Gourdel wordt onthoofd. 

De Franse president Francois Hollande bevestigt zijn dood, melden persbureaus Reuters en AP.

De video wordt ''een boodschap van bloed aan de Franse regering'' genoemd. De onthoofding zelf wordt niet getoond, maar wel het afgehakte hoofd.

De 55-jarige Fransman is zondagavond ontvoerd door de terreurgroep genaamd Jund al-Khilafa, die sinds kort loyaal is aan de Islamitische Staat (IS).

De ontvoering gebeurde aan de voet van het Djurdjura gebergte, ruim honderd kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Algiers. Algerijnse media meldden woensdag dat de militairen de hele streek uitkamden.

Stoppen

In een video die maandag werd geplaatst, vertelde Gourdel dat de Franse regering onmiddelijk moest stoppen met het bombarderen van IS in Irak. Als dat niet binnen 24 uur gebeurde, dan zou hij worden vermoord. 

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius liet weten niet te zullen onderhandelen met de terreurgroep. In reactie op de dood van Gourdel zegt Hollande dat de militaire operatie tegen IS door zal gaan. 

Bekijk hier de video die maandag online is gezet:

Gids

Gourdel, van beroep gids in berggebieden en afkomstig uit Nice, kwam enkele dagen geleden voor een vakantie aan in de provincie Tizi Ouzou, ongeveer 110 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers.

De Kalifaatsoldaten haalden hem volgens het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken uit een auto waarin hij met een groep Algerijnen zat.

Wrede strijd

Algerije vecht al jaren tegen gewapende groepen islamisten. In Algerije is vanaf eind 1991 tot begin 2002 een wrede strijd geleverd tussen het leger en veiligheidsdiensten enerzijds en radicale islamisten anderzijds. Deze oorlog kostte aan tienduizenden mensen het leven.

Het werd een bittere nederlaag voor de islamisten die steeds extremistischer werden. Een vertakking van de groep al-Qaeda, al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, is later in Algerije in het nauw gedreven door het leger. Het leger, dat de regering domineert, vreest een opleving van het jihadisme met de terroristen die zich Jund al-Khilafa noemen en worden geïnspireerd door IS.