De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag tijdens zijn toespraak bij de Verenigde Naties (VN) in New York gezegd dat zijn land niet in oorlog is met de islam en dat ook nooit zal geraken.

"Ik heb al eerder duidelijk gemaakt dat het Amerikaanse buitenlandse beleid niet volledig gericht is op reageren op terrorisme", zei Obama tot de Algemene Vergadering.

"We hebben een campagne tegen al-Qaeda en gelieerde organisaties, doden hun leiders en zorgen ervoor dat ze geen veilige haven hebben."

"Tegelijkertijd benadrukken we dat de Verenigde Staten niet in oorlog zijn met de islam en dat ook nooit zullen raken. Islam predikt vrede en moslims willen wereldwijd rechtvaardig met waardigheid leven."

"Als we het hebben over Amerika en de islam is er geen zij en wij, er is alleen ons. Miljoenen moslims zijn onderdeel van onze samenleving." 

"We spreken elke suggestie van een strijd tussen beschavingen tegen", zei Obama. "Geloven in een religieuze oorlog is de misvatting van extremisten die niets kunnen opbouwen of creëren en daarom zwemmen in fanatisme en haat. Het is niet overdreven om te stellen dat de toekomst van de mensheid ervan afhangt dat wij ons verenigen tegen hen die ons proberen te splijten volgens de opvattingen van een stam, sekte, ras of religie."

IS ontmantelen

Obama zei tijdens zijn toespraak over de luchtaanvalscampagne tegen de Islamitische Staat (IS) dat hij een coalitie zal bouwen die "dit netwerk van de dood zal ontmantelen".

Volgens de Amerikaanse president verstaan de IS-strijders "alleen de taal van machtsvertoon". Obama benadrukte daarbij dat mensen die zich hebben aangesloten bij de beweging dat ze maar beter het strijdveld kunnen verlaten nu dat nog kan.

Bekijk hier de toespraak van Obama:

Syrië

Maandag hebben de Amerikanen de luchtaanvallen tegen IS uitgebreid naar Syrië. Hierbij werd samengewerkt met vijf Arabische landen. Eerder voerden de Amerikanen en ook de Fransen al luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak.

Obama stelde dat IS iedereen die op hun pad kwam in Irak en Syrië heeft geterroriseerd. "Moeders, zussen en dochters zijn verkracht als oorlogsdaad. Onschuldige kinderen zijn doodgeschoten, lichamen gedumpt in massagraven. Religieuze minderheden zijn doodgehongerd. Mensen zijn onthoofd bij de meest afschuwelijke misdaden die men zich voor kan stellen, met video's om de wereld te schokken."

"Geen god keurt deze terreur goed. Geen misstand rechtvaardigt dit soort misdaden", benadrukte Obama. "Er kan niet onderhandeld worden met dit kwaad. De enige taal die deze moordenaars verstaan is die van machtsvertoon."

Verwerpen

Obama zei tijdens zijn toespraak dat Amerika niet alleen wil optreden en geen intentie heeft om Amerikaanse troepen te sturen "om daarmee een land te bezetten". 

Hij stelde dat het tijd is voor de wereld, en met nadruk de islamitische wereld, om met kracht de ideologie van al-Qaeda en IS te verwerpen. 

"Nergens moeten kinderen worden opgevoed om anderen te haten. Religieuze leiders moeten niet oproepen om anderen kwaad te doen, omdat ze joods, christen of moslim zijn."

Rutte

Premier Mark Rutte spreekt woensdagavond de VN-Veiligheidsraad toe over de bijdrage die Nederland gaat leveren in de strijd tegen IS. Rutte doet dat op uitnodiging van Obama, bevestigt de permanente Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties.

Rutte zal waarschijnlijk pas woensdagavond laat Nederlandse tijd of pas na middernacht spreken. In de VN-Veiligheidsraad spreken eerst de vijftien leden van de raad. Daarna zijn Rutte en anderen aan de beurt.