De gematigde Oeigoerse geleerde Ilham Tohti, die dinsdag werd veroordeeld tot levenslang, gaat tegen zijn veroordeling in beroep. 

Dat heeft zijn advocaat woensdag gezegd. 

Tohti meent dat hij op onjuiste wijze is vastgehouden en bovendien is hij het niet eens met de weigering van de autoriteiten om zijn advocaten alle bewijsstukken ter hand te stellen. 

Tohti werd schuldig bevonden aan het aanmoedigen van separatisme. De rechtbank in Urumqi veroordeelde hem om die reden tot levenslang. Daarnaast werden al zijn bezittingen verbeurd verklaard.

Wanneer het beroep tegen het vonnis precies wordt aangetekend kon advocaat Li Fangping nog niet zeggen. 

Voorvechter minderheden

Tohti staat bekend als een gematigde geleerde die het opneemt voor de Oeigoerse minderheid in China. Hij onderhoudt niet alleen goede betrekkingen met de islamitische Oeigoeren, maar ook met de Han-gemeenschap, die een meerderheid in China vormt. Hij is bovendien lid van de Communistische Partij en professor aan de Minzu-universiteit in Beijing. Tohti werd in januari opgepakt, samen met zeven studenten. 

De Europese Unie veroordeelde het vonnis dinsdag en noemde het 'totaal ongerechtvaardigd'. "De EU betreurt het dat de procesgang niet is gerespecteerd, in het bijzonder met betrekking tot het recht op een behoorlijke verdediging."  De Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties hadden eerder om zijn vrijlating gevraagd.

Lees ook: Onderdrukt of niet, toekomst Oeigoeren ziet er somber uit