De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat een ebola-vaccin nog dit jaar beschikbaar kan worden gesteld voor een grote groep mensen. 

Dat meldt AP woensdag.

Experts stelden eerder nog dat het medicijn waarschijnlijk te laat komt om de huidige uitbraak in te dammen. Nu denkt de WHO dat het medicijn op korte termijn een significant effect kan hebben. 

Op dit moment is er geen gelicenseerde behandeling voor ebola-patiënten beschikbaar, al testen wetenschappers twee verschillende vaccins. Enkele patiënten hebben een medicijn toegediend gekregen dat nog in de experimentele fase zit.

Meer dan 5.800 mensen in vijf West-Afrikaanse landen zijn inmiddels besmet geraakt met het ebola-virus. Meer dan 2.600 mensen zijn omgekomen.

Vrijwilligers

Naar aanleiding van een oproep van de Duitse minister Ursula van der Leyen hebben ruim tweeduizend mensen in Duitsland zich gemeld om te helpen bij de bestrijding van ebola in West-Afrika. Zowel militairen als burgers met een medische achtergrond hebben zich per telefoon of e-mail opgegeven.

Van der Leyen noemde de bereidheid ''overweldigend''. Zij deed de oproep maandag. Er zijn artsen, verplegers, technici en mensen voor de logistiek nodig. Samen met Frankrijk bereidt Duitsland een luchtbrug voor naar West-Afrika.