Steeds meer Russische troepen trekken zich terug uit het oosten van Oekraïne. Dat meldt de NAVO woensdag. Het orgaan spreekt volgens de BBC van een "significante terugtrekking".

Volgens de NAVO zijn er echter nog altijd Russische militairen op Oekraïens grondgebied. Het Westen stelt al lange tijd dat Rusland niet alleen wapens levert aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne, maar ook troepen. Rusland ontkent dat, en zegt geen partij te zijn in het conflict. 

De situatie in Oost-Oekraïne lijkt de laatste weken iets stabieler te worden. Woensdag waren er echter weer berichten over schendingen van het bestand tussen Kiev en de separatisten. 

Een appartementencomplex in de Oost-Oekraïense stad Donetsk is in de nacht van dinsdag op woensdag getroffen door mortiervuur. Volgens de burgemeester van Donetsk zijn er twee aanvallen uitgevoerd: één op dinsdagavond en een andere op woensdagochtend. Bij een van de aanvallen werd het appartementencomplex getroffen.

Het Russische persbureau RIA Novosti haalt rebellen aan die meldden dat er twee doden zijn gevallen bij de beschieting. De burgemeester had echter geen informatie over slachtoffers.

Het staakt-het-vuren werd enkele weken geleden overeengekomen tussen het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische separatisten. Vorig weekeinde kwamen beide kampen overeen om zware artilleriestukken weg te halen van het front om zo een bufferzone te creëren. Aan de overeenkomst is inmiddels gehoor gegeven.