Het strafrechtelijk onderzoek naar de Franse ex-president Nicolas Sarkozy, die net zijn terugkeer in de politiek heeft aangekondigd, is tijdelijk stopgezet.

Dat heeft een Frans hof van beroep maandag bepaald, meldt persbureau AFP.

Eerst moet worden uitgezocht of justitie zijn telefoon had mogen afluisteren. Dat kan enkele maanden in beslag nemen.

De ex-president eist nietigverklaring van het onderzoek. Sarkozy stelt dat de telefoontaps in het onderzoek naar corruptie en machtsmisbruik onwettig zijn. Hij werd in juli offcieel aangeklaagd. Sarkozy noemde de juridische stappen toentertijd 'politiek gemotiveerd'. 

Bettencourt

In het onderzoek wordt een hoge medewerker van justitie, Gilbert Azibert, verdacht van lekken. Hij zou Sarkozy informatie hebben doorgespeeld over de affaire Bettencourt in ruil voor een mooi baantje in Monaco.

De affaire Bettencourt is vernoemd naar de steenrijke L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt (91), die aan dementie zou lijden. Sarkozy zou geld voor zijn verkiezingscampagne van haar hebben afgetroggeld.

Veel beschuldigingen zijn gebaseerd op informatie uit afgetapte telefoongesprekken. Sarkozy noemt het afluisteren illegaal en zegt dat bewijsmateriaal tegen hem op onrechtmatige wijze verkregen is.

Corruptie

Er loopt nog een ander corruptie-onderzoek naar Sarkozy. Justitie wil weten of de Libische ex-dictator Muammar Kaddafi (1942-2011) de verkiezingskas van Sarkozy in 2007 heeft gespekt.

Sarkozy wil een gooi doen naar het presidentschap bij de verkiezingen in 2017. Het voormalig staatshoofd verloor bij de stembusgang in 2012 van de socialistische François Hollande.

Voor de volgende verkiezingen hoopt Sarkozy het leiderschap te verwerven van zijn UMP-partij, die momenteel geplaagd wordt door interne conflicten.