Een pijnlijke blunder heeft ervoor gezorgd dat drie Franse jihadisten konden ontkomen die door de Turkse autoriteiten op het vliegtuig naar Frankrijk waren gezet. 

De Franse autoriteiten wachtten het drietal op het Parijse vliegveld Orly op, terwijl ze doodleuk in Marseille arriveerden en zonder problemen het land inkwamen. De automatische paspoortcontrole was kapot.

De drie gingen met een gehuurde auto naar de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon en hebben zich aan het eind van de ochtend gemeld bij de politie van Le Caylar, ten noordwesten van Montpellier. Dat bureau van de gendarmerie bleek echter gesloten. Ze zijn daarom later opgepikt door een patrouille. Volgens hun advocaten willen ze zich voor de rechter verantwoorden.

Parlementariërs eisten volgens Franse media een enquête naar de uitglijer. Minister van Defensie Jean-Yves Le Drian liet er weinig onduidelijkheid over bestaan. Hij sprak van "geknoei" en "gestuntel" maar beloofde dat er snel een oplossing voor gevonden wordt. De contacten met de Turkse autoriteiten moeten scherp worden verbeterd.

Probleem bij de uitlevering was dat de gezagvoerder van het toestel waarmee de drie naar Parijs zouden vliegen, weigerde de jihadisten aan boord te nemen. Turkije zette vervolgens de drie op een vlucht naar Marseille maar verzuimde de Franse autoriteiten daarvan op de hoogte te stellen.

Bekijk hier de reactie van de Franse minister van Defensie: