De Jordaanse staatsveiligheidsrechtbank heeft woensdag de radicale prediker Abu Qatada vrijgesproken. De man werd beschuldigd van het voorbereiden van terreuraanslagen op toeristen in Jordanië en New York in het jaar 2000.

Het is de tweede vrijspraak voor Qatada in enkele maanden tijd. In juni bepaalden rechters dat er geen bewijzen waren voor zijn betrokkenheid bij de voorbereiding van terroristische aanslagen in 1998.

De verdachte woonde in Engeland en werd in juli vorig jaar na een lange juridische strijd uitgeleverd aan de Jordaanse justitie. Hij was toen al in Jordanië bij verstek tot levenslang veroordeeld, maar dat proces moest over.

Abu Qatada, van geboorte Palestijns-Jordaans, zou met zijn geschriften veel jihadisten hebben geïnspireerd. Hij is door de rechtbank in Amman op vrije voeten gesteld wegens "gebrek aan bewijs".

Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken "komt hij niet terug naar het Verenigd Koninkrijk". Tijdens de uitzettingsprocedure in Groot-Brittannië bepaalden rechters dat hij een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid. Het departement heeft vrede met de uitspraak. "Het is goed dat hij in Jordanië volgens de juiste juridische lijnen is berecht."

Bekijk hier de beelden van de vrijspraak: