Turkije ontkent dat doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië vanuit het Turkse luchtruim zijn aangevallen. 

Dat meldt de BBC. Bronnen bij het Turkse leger zeggen dat de Turkse luchtmacht niet is ingezet, en dat de Amerikaanse basis in het Turkse Incirlik niet is gebruikt. De Amerikanen hebben in het zuidoosten van Turkije een basis die gebruikt kan worden voor aanvallen in Syrië en Irak. 

Eerder maakten internationale media melding van aanvallen op IS met gevechtsvliegtuigen die in Turkije zouden zijn opgestegen. In de berichtgeving bleef onduidelijk welke luchtmacht de aanvallen uitvoerde.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde woensdagochtend dat de gevechtsvliegtuigen in ieder geval niet van de Syrische luchtmacht waren. ''De mensen hier, de activisten, zeggen dat ze vermoedelijk van de coalitie zijn, niet het regime. De kracht van de explosies is groter'', aldus het Observatorium.

De Turkse president Tayyip Recep Erdogan had eerder al toegezegd dat zijn land militaire of logistieke steun zal geven aan luchtacties tegen IS in het buurland Syrië. Koerdische leiders in Kobani hadden de VS gevraagd of de IS-strijders rond hun stad konden worden gebombardeerd. 

Doelen

In de nacht van dinsdag op woensdag werden stellingen van IS-strijders even buiten de plaats Kobani, ook wel bekend als Ayn al-Arab, aan de grens met Turkije bestookt. En ook bij de Syrisch-Iraakse grens werden vijf luchtaanvallen uitgevoerd.

In het oosten van het land werden vrachtwagens van IS gebombardeerd, schrijven Amerikaanse media, waaronder CBS, dinsdag (lokale tijd). Een van de wagens is vernietigd. De ander is alleen beschadigd.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in Syrië zeker tien luchtaanvallen uitgevoerd.

VS

De VS begon dinsdagochtend vroeg met de eerste luchtaanvallen op IS in Syrië. Het leger kreeg hulp van vijf Arabische bondgenoten waaronder Saudi-Arabië en Jordanië. Tientallen mensen kwamen om, onder wie drie Nederlandse jihadstrijders.

De leiders van het Amerikaanse leger hebben laten weten dat de luchtaanvallen nog niet ten einde zijn. De eerste bombardementen waren slechts het begin van een reeks aanvallen in Syrië de komende maanden. De operatie zal volgens hen wel moeilijker worden als militanten zich meer gaan ophouden in bewoonde gebieden.

Syrië

De Syrische regering heeft positief gereageerd op de luchtaanvallen. ''Wat er tot nu toe is gebeurd gaat de goede kant op'', aldus minister Ali Haidar van Nationale Verzoening volgens persbureau Reuters. Hij liet weten dat de Syrische regering is geïnformeerd en dat er geen bombardementen zijn geweest die waren gericht tegen het Syrische leger en burgers.

Jaren

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei dinsdag (lokale tijd) tegen de BBC dat het misschien nog jaren zal duren voordat de strijd tegen IS echt gestreden is.

Volgens admiraal John Kirby hebben de bombardementen ervoor gezorgd dat de terreurbeweging een flinke slag is toegebracht. Zeker zeventig IS-strijders en vijftig leden van andere aan al-Qaeda gelieerde groepen, zijn gedood.

Toch moet er rekening mee worden gehouden dat IS zich goed kan aanpassen aan veranderingen, zei Kirby. Hij noemde IS dan ook een ''serieuze bedreiging" die niet ''binnen enkele dagen of maanden" de kop is ingedrukt. ''Het gaat alle betrokkenen veel moeite kosten. We denken dat het jaren kan duren."

Britten

Het Britse parlement praat vrijdag waarschijnlijk over deelname aan de luchtaanvallen op de extremistische organisatie. Groot-Brittannië steunt de aanvallen, maar werkt er nog niet aan mee.

Volgens de BBC zal de Iraakse premier Haider al-Abadi later woensdag bij een formeel verzoek indienen bij Groot-Brittanië om doelen van IS-extremisten in het land aan te vallen.