De VN-veiligheidsraad heeft dinsdag zestien mensen op een zwarte lijst gezet die banden zouden hebben met extremistische groepen in Syrië, Irak, Afghanistan, Tunesië en Jemen.

Het gaat om jihadisten, financiers en ronselaars uit onder meer Frankrijk, Noorwegen, Saudi-Arabië, Senegal en Koeweit.

Ze hebben een wapen- en reisverbod gekregen. Ook kunnen ze voorlopig niet bij hun geld, omdat hun tegoeden zijn bevroren.

Onder anderen twee Fransmannen kregen deze sancties opgelegd. Zij waren naar Syrië afgereisd en sloten zich aan bij Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) en het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front. Op de lijst staat ook een Irakees die leiding zou geven aan IS in Syrië.

Luchtaanvallen

Het Amerikaanse leger heeft weer luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van IS in Syrië. Trucks van de terreurbeweging werden gebombardeerd in het oosten van het land, schrijven Amerikaanse media, waaronder CBS, dinsdag (lokale tijd). Een van de wagens is vernietigd. De ander is alleen beschadigd.

De Verenigde Staten begonnen dinsdagochtend vroeg met de eerste luchtaanvallen op IS in Syrië. Het leger kreeg hulp van vijf Arabische bondgenoten waaronder Saudi-Arabië en Jordanië. Tientallen mensen kwamen om, onder wie drie Nederlandse jihadstrijders.

De leiders van het Amerikaanse leger hebben laten weten dat de luchtaanvallen nog niet ten einde zijn. De eerste bombardementen waren slechts het begin van een reeks aanvallen in Syrië de komende maanden. De operatie zal volgens hen wel moeilijker worden als militanten zich meer gaan ophouden in bewoonde gebieden.

Jaren

Het zal misschien nog jaren duren voordat de strijd tegen IS echt gestreden is, zei een woordvoerder van het Amerikaanse leger dinsdag (lokale tijd) tegen de BBC.

Volgens admiraal John Kirby hebben de bombardementen ervoor gezorgd dat de terreurbeweging een flinke slag is toegebracht. Zeker zeventig IS-strijders en vijftig leden van andere aan al-Qaeda gelieerde groepen, zijn gedood.

Toch moet er rekening mee worden gehouden dat IS zich goed kan aanpassen aan veranderingen, zei Kirby. Hij noemde IS dan ook een "serieuze bedreiging" die niet "binnen enkele dagen of maanden" de kop is ingedrukt. "Het gaat alle betrokkenen veel moeite kosten. We denken dat het jaren kan duren."