De vrouw van de Brit Alan Henning die is ontvoerd door terreurbeweging Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) heeft een geluidsbestand ontvangen waarin haar man smeekt om zijn leven. 

Dat schrijft Barbara Henning in een verklaring, aldus de BBC.

Henning werkt voor een liefdadigheidsorganisatie en werd vorig jaar december ontvoerd tijdens een missie in Syrië. IS dreigt hem te onthoofden, net als eerder gebeurde met twee journalisten, als Groot-Brittannië zijn steun voor de luchtaanvallen op IS niet intrekt.

Barbara Henning vraagt IS genade te tonen en haar man vrij te laten en zegt niet te begrijpen waarom IS het nota bene op haar man, een hulpverlener, heeft gemunt. "Hij werkte samen met moslims om de kwetsbaarste mensen in Syrië te helpen. We kunnen niet begrijpen waarom de leiders van IS hem met de dood blijven bedreigen."

Het is Hennings tweede oproep. Allan Henning was vorige week te zien in een video die IS publiceerde van de onthoofding van de Britse hulpverlener David Haines.

Na de brute moord kwam Henning in beeld en dreigde de beul dat hij de volgende zou zijn als Groot-Brittannië zich niet zou terugtrekken uit de internationale coalitie tegen IS. Ook toen vroeg Barbara om de vrijlating van haar man.

Bekijk het dreigement van IS:

Aanvallen

IS plaatste dinsdag nog een video waarin een andere Brit te zien is. Journalist John Cantlie, die al sinds eind 2012 in handen van de extremistische groep zou zijn, uitte in het filmpje kritiek op de voorbereidingen van de aanvallen op IS. De video kwam kort nadat de Verenigde Staten en een aantal Arabische landen waren begonnen met luchtaanvallen op IS in Syrië.

Bekijk hier de video van Cantlie:

Ondanks de dreigingen tegen Britse gijzelaars zei premier David Cameron dinsdag (lokale tijd) in New York dat ''de strijd tegen IS er niet één is waar je niet aan kan meedoen". Groot-Brittannië wil meedoen aan de luchtaanvallen op IS in Irak. Cameron zal daar naar verwachting deze week een besluit over nemen. Het is nog niet duidelijk of hij ook wil bombarderen in Syrië.

Volgens de premier wil IS wereldwijd het kalifaat uitbreiden. ''Deze mensen willen ons vermoorden", aldus Cameron. Een internationale strijd is dan ook onontbeerlijk om IS te vernietigen.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex | Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië