De tijd van praten over de klimaatverandering is voorbij. Nu moet er worden opgetreden. Dat zei VN-topman Ban Ki-moon dinsdag in New York aan het begin van een top over de gevolgen van de klimaatverandering.

De bijeenkomst is een initiatief van Ban.

Hij hoopt dat de ongeveer 125 regeringsleiders en andere politici die aan de bijeenkomst deelnemen, zo veel vorderingen maken dat er eind volgend jaar in Parijs een alomvattende overeenkomst kan worden gesloten om de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen te verminderen.

Het is de eerste keer sinds de mislukte top in 2009 in Kopenhagen dat zo veel politieke leiders zich over de klimaatverandering buigen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama zei op de top dat China en zijn land het voortouw moeten nemen in de acties voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

''Dat is iets wat grote landen moeten doen'', zei hij. Obama ontmoette dinsdag de Chinese vicepremier Zhang Gaoli. De VS en China behoren tot de landen die het meest verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde.

Er moet een veel sterkere samenwerking komen tussen overheden, bedrijven en ontwikkelingsorganisaties om het klimaatprobleem wereldwijd aan te pakken. Dat is de boodschap die minister president Mark Rutte in New York gaat overbrengen tijdens de klimaattop.

Rutte

Rutte bezoekt samen met staatssecretaris Wilma Mansveld (infrastructuur en milieu) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in New York de klimaattop. Ook koningin Máxima is aanwezig bij een ontmoeting met Ban. Zij is in New York in haar rol als adviseur van Ban.

Rutte stelde dat hij Nederland goed in de etalage gaat zetten, ''met onze kennis van water en landbouw". 

Dijksma ondertekende eerder een verdrag waarin verschillende landen beloven klimaatbewust te zijn in de landbouwsector. Donderdag houdt zij in New York samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een bijeenkomst. Dijksma: ''De Verenigde Staten zijn een grote landbouwnatie. Obama is enthousiast over klimaatslimme landbouw."

Staatssecretaris Mansveld bezocht deze week in Manhattan de wijk Lower East Side, waar orkaan Sandy in 2012 voor een overstroming zorgde. ''De buurt gaat samen met lokale bedrijven en de overheid het waterprobleem aanpakken", zei Mansveld. Het Nederlandse bedrijf Arcadis gaat New York daarbij ondersteunen.

Leonardo DiCaprio

Behalve Ban en Obama sprak ook acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio bij de opening. Hij riep de politici op in actie te komen en ''moedig en oprecht'' de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Daarnaast nam de voorzitter van IPCC (de VN-organisatie voor de evaluatie van de risico's van de klimaatverandering), de Indiase econoom Rajendra Pachauri, het woord.

Liberia

Op de klimaattop heeft Liberia een deal gesloten met Noorwegen: het West-Afrikaanse land stopt met het kappen van bomen in ruil voor miljoenen aan ontwikkelingsgeld. Dat hebben de landen volgens de BBC dinsdag afgesproken. Liberia wordt het eerste Afrikaanse land dat zo'n overeenkomst sluit.

Noorwegen betaalt 150 miljoen dollar (116 miljoen euro), als blijkt dat de ontbossing in 2020 is gestopt.

Illegale houtkap is al jaren schering en inslag in het arme Liberia. In de regenwouden leven onder meer chimpansees, olifanten en luipaarden. Liberia is zwaar getroffen door het ebolavirus.