Eind januari kunnen er al tussen de 550.000 en 1,4 miljoen ebolapatiënten in West-Afrika zijn. Deze schatting gaven de Amerikaanse Centra voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) dinsdag.

De CDC meldden in een rapport dat de schatting van 1,4 miljoen patiënten rond 20 januari 2015 ervan uitgaat dat het huidige aantal patiënten enorm wordt onderschat.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft tot nu toe van bijna 5.900 gevallen melding gemaakt. De uitbraak heeft al aan meer dan 2.800 mensen het leven gekost.

De schattingen over de verspreiding van de epidemie tot in januari zijn volgens de CDC gebaseerd op cijfers uit augustus. 

De CDC vormen een instituut met een lange geschiedenis in de bestrijding van epidemieën. Het instituut werd in 1946 opgericht, oorspronkelijk om de verspreiding van malaria in het zuiden van de VS tegen te gaan.

Sierra Leone

Het leger van Sierra Leone heeft dinsdag de grenzen met Liberia en Guinee gesloten in de strijd tegen ebola. Dat maakt een legerwoordvoerder van het West-Afrikaanse land bekend.

Bij alle grensovergangen staan militairen om te voorkomen dat mensen de grens oversteken. Het is niet de enige drastische maatregel van het land. Vorige week mochten de 6 miljoen inwoners van Sierra Leone drie dagen lang hun huis niet uit. Hulpverleners gingen van deur tot deur om informatie te geven over het virus.

In het land zijn sindsdien nog eens 130 ebolabesmettingen vastgesteld. Van 70 mogelijke patiënten worden de resultaten van het labonderzoek nog afgewacht.

Sierra Leone is, net als Liberia en Guinee, zwaar getroffen door ebola.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola