De Spaanse regering heeft een wetsvoorstel ingetrokken dat het recht op abortus sterk beperkte. 

Premier Mariano Rajoy van de conservatieve Volkspartij (PP) maakte dat dinsdag bekend, meldt de Spaanse krant El Pais.

De oppositie en ook een deel van Rajoy's eigen partij waren fel tegen het wetsvoorstel. Daarin staat dat abortus alleen mogelijk is als er verkrachting in het spel is of als de vrouw ernstige gezondheidsproblemen heeft door de zwangerschap.

Spanje legaliseerde abortus vier jaar geleden tot in de veertiende week van de zwangerschap. In februari demonstreerden tienduizenden mensen in de hoofdstad Madrid tegen de plannen om het recht op abortus te beperken.

Bekijk de beelden:

Herzien

Het wetsvoorstel was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van de Volkspartij in 2011. Rajoy zegt echter te moeten concluderen dat er in de samenleving te weinig draagvlak bestaat voor het beperken van het recht op abortus. 

Wel gaat de regering de huidige regelingen herzien. Vrouwen mogen nu nog binnen veertien weken van de zwangerschap een abortus laten plegen zonder dat ze aan hoeven geven waarom ze dit willen. De herziening maakt dit proces voor zestien- en zeventienjarigen iets moeilijker. Zij moeten in ieder geval toestemming gaan vragen aan hun ouders als ze abortus willen plegen.