Bij de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië zijn tenminste 120 jihadisten omgekomen. Eerder werd nog gesproken over ongeveer 50 slachtoffers.

Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Ook is bekendgemaakt dat de luchtaanvallen in Syrië zijn uitgevoerd omdat een tak van al-Qaeda er op het punt stond een aanval te ondernemen. De terroristen van de groepering Khorasan hadden zich maandenlang voorbereid op een aanslag of aanval in Europa of de VS, zeiden medewerkers van het Witte Huis in Washington.

Volgens het Pentagon hebben ze een thuishaven in Syrië gecreëerd om aanslagen buiten het land voor te bereiden, explosieven te fabriceren en westerlingen te werven. Amerika voerde acht luchtaanvallen uit op doelen van Khorasan ten westen van Aleppo. De groepering zou door de luchtaanvallen zijn 'geëlimineerd'. 

Bekijk de beelden:

Vertakking

Khorasan zou een vertakking zijn van al-Qaeda. De groepering wordt geleid door Muhsin al-Fadhli, ooit een vertrouweling van Osama bin Laden (1957-2011). Bin Laden zat onder meer achter de terroristische aanslagen in de VS in 2001 en al-Fadhli zou destijds een van de weinige ingewijden zijn geweest.

Muhsin al-Fadhli zou voornamelijk in Syrië zijn neergestreken om een terreurbeweging op te zetten die zich tegen het Westen keert en daarvoor ook in Europa aanhangers werft. Sommige media melden dat hij bij de luchtaanvallen ten westen van Aleppo zou zijn omgekomen.

De VS heeft de luchtaanvallen in de nacht van maandag op dinsdag samen met Jordanië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten uitgevoerd op doelen van de Islamitische Staat (IS) en andere jihadistische bewegingen in Syrië. 

Obama

"Ik heb gezegd dat IS in beide landen zou worden aangevallen, als onderdeel van een brede coalitie", zei de Amerikaanse president Barack Obama dinsdagmiddag vanuit de tuin van het Witte Huis. "IS mag geen veilige haven hebben."

"De kracht van de coalitie laat zien dat dit niet alleen een strijd is van Amerika. We zijn trots om schouder aan schouder te staan met de deelnemende landen en gaan verder met onze inzet om de Syrische oppositie te steunen om de strijd aan te gaan met IS en het regime van Assad."

Financiële steun

"We willen IS aan alle kanten inperken en hun financiële steun blokkeren", benadrukte Obama. "Het congres steunt de acties die we hebben ondernomen. Het zal nog lang duren en er liggen nog uitdagingen, maar we zullen doen wat nodig is om ons land te verdedigen en deze strijd te winnen." 

Het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie) heeft laten weten dat er met groot succes aanvallen zijn uitgevoerd op doelen van IS en die aanvallen waren nog maar het begin. Het gaat om meer dan 160 raketten of projectielen, vrijwel allemaal precisiewapens die doel troffen.

Ban Ki-moon

Volgens VN-chef Ban Ki-moon waren de Amerikaanse luchtaanvallen op Syrië een schending van de territoriale onschendbaarheid van naties, ''maar gericht op extremisten die een serieuze bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid vormen''.

''Ik weet dat de aanvallen niet zijn uitgevoerd op verzoek van de Syrische regering, maar ik weet wel dat de Syrische regering van tevoren is ingelicht. De aanvallen zijn bovendien uitgevoerd in gebieden die niet meer onder controle van de regering staan'', aldus de VN-chef die weinig moeite met de aanval leek te hebben die zonder zijn zegen plaatsvond.

Rutte

Nederland heeft begrip voor de bombardementen, zegt minister-president Mark Rutte. ''Ik heb de verschrikkelijke beelden gezien van de situatie aan de grens tussen Syrië en Turkije."

Nederland beziet op dit moment welke bijdrage het kan leveren in de strijd tegen Islamitische Staat. Een brief van het kabinet met een voorstel daarover is in de maak. ''Daarin zullen we uiteraard ook ingaan op het volkenrechtelijk mandaat", zei Rutte. ''Of dat er wel of niet is, maakt de kwestie ingewikkelder."

Steun

De Syrische president Bashar al-Assad heeft dinsdag in een reactie laten weten "elke internationale inspanning tegen terreur te steunen".

Turkije zal militaire of logistieke steun geven aan luchtacties tegen IS. Dat heeft president Tayyip Erdogan gezegd volgens de Turkse zender NTV.

De Iraanse president Hassan Rouhani spreekt van een 'illegale actie' door Amerika. Hij vindt dat de Amerikaanse regering eerst het Syrische regime had moeten inlichten over de op handen zijnde aanval. 

Ook begrijpt hij niet dat de Amerikanen IS aanvallen, terwijl ze ook het Syrische regime van Assad weg willen hebben. "Dit is duidelijk vaag en dubbelzinnig," zei Rouhani, die sprak van "verwarrend Amerikaans beleid en gedrag".

Op de hoogte

De Verenigde Staten hebben de regering van Iran op de hoogte gesteld van de komende luchtacties tegen extremistische moslims in Syrië. Dat heeft een hoge Iraanse regeringsfunctionaris dinsdag in New York gezegd. De Amerikanen zeiden tegen Teheran ook dat zij de strijdkrachten van de Syrische president Bashar al-Assad niet zouden aanvallen.

Iran is met Rusland de belangrijkste bondgenoot van Assad. Een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat Iran was ingelicht, maar dat niet over het exacte tijdstip en de doelwitten van de acties was gesproken. ''Zoals we eerder hebben gezegd, zullen wij geen militaire acties met Iran coördineren. En natuurlijk wisselen we geen informatie van de inlichtingendiensten met Iran'', zei hij.

Jihadgangers

Er zijn drie Nederlandse jihadgangers omgekomen bij luchtaanvallen in Aleppo, melden bronnen in Syrië.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kan het bericht nog niet bevestigen, zei hij dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt het volgens hem uit.

Koerden

Koerdische strijders in Syrië hebben dinsdag geklaagd dat de terroristen van IS zich met nog meer energie op Koerdische gebieden storten nu IS in het eigen gebied door de VS gebombardeerd wordt. De beweging heeft dinsdag zijn aanvallen voortgezet rond de Noord-Syrische grensplaats Ayn al-Arab of Kobani, zoals de plaatselijke Koerdische leiders de stad noemen.

De Koerdische leiders in Kobani willen dat de Amerikanen ook de IS-strijders rond hun stad bombarderen. Volgens een Koerdische leider in Kobani concentreerden de gevechten zich dinsdag in het zuiden van de stad. De Koerden zouden drie buitenlandse jihadstrijders, twee Fransen en een Belg, gevangen hebben genomen.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex | Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië