Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft opnieuw een video gepubliceerd met de Britse journalist John Cantlie, die al sinds eind 2012 gegijzeld zou zijn door de extremistische groep.

Cantlie uit in de video kritiek op de voorbereidingen van de aanvallen op de groepering. Hij verwijt de Amerikaanse president Barack Obama, die lang de diplomatieke weg verkoos boven aanvallen, dat hij nu in een oorlog wordt gezogen die hij niet kan winnen.

''De president noemde het Irak-conflict van George Bush ooit een 'domme oorlog' en kon niet wachten Amerika eruit terug te trekken toen hij aan de macht kwam. Maar nu wordt hij er onontkoombaar in teruggetrokken.''

De Brit draagt in de video een oranje T-shirt en zijn haar is kortgeknipt. Hij omschrijft IS als ''de machtigste jihadistische beweging uit de recente geschiedenis'', die niet geraakt zou kunnen worden door Amerikaanse politici die de groep als ''afschuwelijk'' of ''verachtelijk'' omschrijven.

''De huidige schattingen dat 15.000 manschappen nodig zijn om Islamitische Staat te bestrijden, zijn lachwekkend laag. Dit is niet een ongedisciplineerde groep met een paar Kalasjnikovs.''

Bekijk hier de tweede video van John Cantlie:

Gegijzeld

Cantlie werd eerder in 2012 ook al gegijzeld in Syrië, samen met de Nederlander Jeroen Oerlemans. Ze werden toen na ruim een week vrijgelaten. Drie mensen werden voor de ontvoering aangeklaagd in Groot-Brittannië. Ze gingen echter vrijuit, ook omdat Cantlie niet als getuige kon verschijnen.

Het is niet bekend hoeveel gijzelaars IS heeft. De Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverlener David Haines zijn onlangs onthoofd. IS dreigt hetzelfde te doen met de Britse hulpverlener Alan Henning.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak