De Verenigde Staten (VS) hebben samen met Jordanië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Syrië. 

Dat heeft het Pentagon in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de VS doelen van de terreurbeweging bombardeert in Syrië.

''Ik kan bevestigen dat het Amerikaanse leger en partnerlanden een militaire operatie zijn begonnen tegen IS in Syrië", zei admiraal John Kirby.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat weten dat in totaal veertien aanvallen zijn uitgevoerd op doelen in de buurt van Ar Raqqah, Dayr az Zawr, al Hasakah en Abu Kamal. Trainingscomplexen, hoofdkwartieren, controlekamers, opslagkantoren, pantservoertuigen en bevoorradingsvoertuigen zijn getroffen. 

Bij de aanval op IS, uitgevoerd met onder meer F-18 en de nieuwe F-22 straaljagers, B1-bommenwerpers, drones en tomahawk-kruisraketten, zijn volgens de organisatie zeker twintig doden gevallen onder de IS-strijders. Geen van de gebruikte toestellen raakte beschadigd bij de aanvallen. 

Ook zijn bij luchtaanvallen in Syrië dertig strijders van het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusrafront gedood. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten stelt dat acht burgers, onder wie drie kinderen, zijn omgekomen. 

Bekijk hier hoe de Amerikaanse marine IS onder vuur neemt vanaf de Perzische Golf:

Khorasan 

De VS heeft in Syrië ook actie ondernomen tegen de al-Qaeda gelieerde groepering Khorasan, volgens het ministerie van Defensie omdat de groep de Amerikaanse en westerse belangen bedreigd door aanslagen te beramen. 

Khorasan heeft volgens het ministerie een thuishaven in Syrië gecreëerd om aanslagen buiten het land voor te bereiden, explosieven te fabriceren en westerlingen te werven. Amerika voerde acht luchtaanvallen uit op doelen van Khorasan ten westen van Aleppo. 

Bekijk hier hoe de Amerikaanse marine IS onder vuur neemt vanaf de Rode Zee:

Ingelicht

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dinsdag bekend dat de VS maandag al tegen een VN-afgevaardigde van Syrië zei dat het land luchtaanvallen zou uitvoeren. Daarbij werd verteld dat al-Raqqa het doelwit zou zijn. Volgens al-Arabiya ontkent Amerika echter de Syrische regering ingelicht te hebben.

Vernietigen

De beslissing om de luchtaanvallen uit te voeren is eerder op maandag genomen. President Barack Obama kondigde half september aan IS ook te willen bestrijden in Syrië. Hij zei toen IS wereldwijd te willen vernietigen.

Maandag hebben Amerikaanse toestellen ook al diverse IS-stellingen en voertuigen aangevallen op Iraaks grondgebied. De VS voerde sinds augustus al 194 luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak.

Frankrijk

Frankrijk liet vorige week weten op Syrisch grondgebied geen luchtaanvallen uit te zullen voeren. De Franse luchtmacht heeft al wel een bombardement uitgevoerd op stellingen van IS in Noord-Irak. Frankrijk was het eerste land dat zich aansloot bij de VS. Obama wil IS met een internationale coalitie aanpakken. 

Frankrijk wil niet ingrijpen in Syrië omdat de Syrische regering, anders dan haar Iraakse evenknie, geen toestemming heeft gegeven voor luchtaanvallen op haar grondgebied. 

De Britse premier David Cameron liet dinsdagmiddag weten de luchtaanvallen te steunen. Het Verenigd Koninkrijk kijkt nog op welke manier het een rol gaat spelen in de missie. 

Volgens FOX en CNN zijn dit de eerste beelden van het bombardement: