Ashraf Ghani is sinds zondag officieel de winnaar van de presidentsverkiezingen in Afghanistan maar of het land daar zo blij mee is, is een tweede.

Afghanen zijn teleurgesteld dat de uitslag zo lang op zich heeft laten wachten en de machtsstrijd achter gesloten deuren is uitgevochten.

''Stemmen zijn in een zwart gat verdwenen. Ik zal nooit meedoen aan de verkiezingen in de toekomst en zal mijn familie dat ook niet toestaan", zei een man in de hoofdstad Kabul maandag.

Zondag werd duidelijk dat Ghani de tweede ronde van de verkiezingen heeft gewonnen van zijn rivaal Abdullah. Hij wordt nu de premier van Afghanistan.

Ruim 7 van de 12 miljoen stemgerechtigde Afghanen zetten in april en juni hun leven op het spel toen ze de gang naar de stembus maakten in de hoop dat in het land voor het eerst een machtswisseling zou plaatsvinden.

Tijdens de presidentsverkiezingen kwamen honderden mensen om het leven bij aanslagen door de Taliban. Die dreigden de verkiezingen bruut te verstoren, omdat de kandidaten volgens hen marionetten van de Verenigde Staten zijn.