Frankrijk zal op Syrisch grondgebied geen luchtaanvallen uitvoeren op terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Dat heeft minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd, meldt de Franse nieuwszender BFM TV.

De Franse luchtmacht heeft al wel een bombardement uitgevoerd op stellingen van IS in Noord-Irak. Frankrijk was het eerste land dat zich aansloot bij de Verenigde Staten, die bouwen aan een coalitie ter bestrijding van IS.

Frankrijk wil niet ingrijpen in Syrië omdat de Syrische regering, anders dan haar Iraakse evenknie, geen toestemming heeft gegeven voor luchtaanvallen op haar territoir.

Het blijft volgens Fabius bovendien noodzakelijk zowel het regime van de Syrische president Bashar Assad als Islamitische Staat te bestrijden. Frankrijk blijft de gematigde tegenstanders van Assad steunen, zei Fabius.

Rutte

Premier Mark Rutte gaat niet per se deze week besluiten of Nederland moet bijdragen aan een internationale actie tegen IS, zo zei hij in de nacht van maandag op dinsdag in New York. Rutte woont in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij.

''Ik gebruik deze week om te kijken op welke manier Nederland humanitaire, politieke en mogelijk militaire hulp kan bieden in het Arabisch gebied", zei Rutte. Hoe snel een besluit wordt genomen, hangt volgens de premier af van de vorming van een internationale coalitie van mogelijk bijna veertig landen.

Tegenaanval

IS heeft afgelopen weekeinde met zelfmoordaanslagen zeker veertig Iraakse militairen gedood. De tegenaanval van het regeringsleger is de afgelopen dagen vastgelopen, zo zei generaal Rasheed Fleih maandag. 

De aanslagen, die zondag plaatsgrepen in het stadje Sijir, betekenen een zware klap voor de pogingen van het leger IS terug te dringen.

IS wist volgens de hoge officier ook nog eens 68 soldaten krijgsgevangen te maken. Zij zijn meegevoerd naar Fallujah. Het leger heeft zevenhonderd manschappen uit het gebied teruggetrokken. 

De opmars van IS is in Irak min of meer tot staan gebracht. Koerdische milities en regeringstroepen wisten de soennitische terreurbeweging met behulp van onder meer Amerikaanse luchtaanvallen zelfs wat terug te slaan. Maar in de soennitische streken in het westen en midden van Irak geniet IS nog veel steun.

Bovendien hebben de extremistische strijders zich verschanst in grote steden als Mosul en Fallujah, waaruit ze vermoedelijk maar moeilijk en tegen een hoge prijs aan levens van soldaten en burgers zijn te verdrijven. 

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten