De groep Kalifaatsoldaten van Algerije, die zondagavond een 55-jarige Fransman ontvoerde, heeft gedreigd hem binnen 24 uur te doden, als Frankrijk zijn bombardementen op posities van Islamitische Staat (IS) in Irak niet staakt. 

De groep werkte tot voor kort onder de vleugels van terreurbeweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb en betuigde enkele dagen geleden zijn loyaliteit aan de leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi.

De Fransman roept in een video president François Hollande op Irak niet langer te bombarderen. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de ontvoering maandag bekendmaakte, heeft de authenticiteit van de video bevestigd.

Het ministerie zei in een reactie op de boodschap van IS dat Frankrijk niet zal terugdeinzen nu de Fransman gevangen wordt gehouden. De Fransen zullen alsnog deelnemen aan de internationale coalitie die de VS heeft opgezet om IS te vernietigen.

''We zullen er alles aan doen om gijzelaars te bevrijden", zei minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken. ''Maar een terroristische groep kan niet de positie van Frankrijk veranderen."

De Franse gijzelaar Hervé Gourdel, van beroep gids in berggebieden en afkomstig uit Nice, kwam enkele dagen geleden voor een vakantie aan in de provincie Tizi Ouzou, ongeveer 110 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers.

De Kalifaatsoldaten haalden hem volgens het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken uit een auto waarin hij met een groep Algerijnen zat.

Maandag riepen de jihadisten van IS ertoe op burgers te vermoorden uit landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie die de extremistische groepering bestrijdt. Een woordvoerder van IS noemde speciaal ''de wraakzuchtige vuile Franse ongelovigen''.

Bekijk de video: