De regering van Nigeria en de terroristen van Boko Haram uit het noordoosten van het land hebben volgens plaatselijke media een akkoordje gesloten over de ontvoering van meer dan tweehonderd schoolmeisjes. 

Die zouden worden vrijgelaten in ruil voor achttien vooraanstaande leden van Boko Haram die gevangenzitten.

De ruil zou in geheime gesprekken zijn goedgekeurd door de onderhandelaars. Alleen moeten hun meerderen, de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan en terroristenleider Abubakar Shekau, nog met de deal instemmen.

In mei vroeg Shekau om een ruil van gevangenen. Een akkoord dat die maand mogelijk leek, werd evenwel door Jonathan afgewezen, kennelijk op advies van westerse mogendheden.

In de nacht van 14 op 15 april werd een kostschool in Chibok, in het noordoostelijke deelstaat Borno overvallen door de jihadisten van Boko Haram wat voor ''westers is verboden'' of zondig staat.

Afschuw

De terroristen ontvoerden naar het zich laat aanzien 276 schoolmeisjes van wie er 53 aan hun ontvoerders zijn ontsnapt. Er zouden er zeker vier zijn vermoord. De ontvoering wekte afschuw in heel de wereld en overal klonk de leuze ''breng onze meisjes terug''.

Boko Haram is twaalf jaar geleden door Mohammed Yusuf als een jihadistische sekte opgericht en ontwikkelde zich tot een terreurgroep. Halverwege 2009 schakelden de Nigeriaanse strijdkrachten die bijna uit. Yusuf kwam om maar Boko Haram herstelde zich onder Shekau.