De schoonzoon van Osama Bin Laden, Abu Ghaith, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft een rechtbank in New York dinsdag bepaald. 

Abu Ghaith werd vorig jaar door de Amerikaanse autoriteiten aangehouden in Jordanië. De Amerikaanse en Jordaanse autoriteiten werkten destijds samen om hem te kunnen arresteren.

Hij is het hoogstgeplaatste al-Qaedalid dat sinds de aanslagen in Amerika is berecht. 

In maart werd de 48-jarige Abu Ghaith veroordeeld door een rechter in New York voor samenzwering met als doel het doden van Amerikanen. Ook zou hij materiële steun hebben geleverd aan terroristen. 

Geen berouw

Kort voordat de rechter het vonnis uitsprak, kreeg Ghaith het woord. Hij toonde geen berouw. Ghaith zei, de Koran aanhalend, dat hij alleen Allah om vergeving kan vragen.

''Vandaag, op hetzelfde moment waarop u mijn handen vastketent en mij levend wil begraven, maakt u de handen van honderden moslimjongeren los. Zij zullen zich aansluiten bij de mars van de vrije man'', zei Ghaith.

Woordvoerder

De in Koeweit geboren Ghaith woonde sinds 2001 in Pakistan. Hij was de woordvoerder van al-Qaeda na de aanslagen van 9/11. Hij was met enige regelmaat te zien in video's die het terreurnetwerk verspreidde. Zo verklaarde hij in een van de video's dat er voor Amerika geen einde zal komen aan de "storm van vliegtuigen". 

De advocaten van Abu Ghaith wilden een celstraf van vijftien jaar. Volgens hen heeft Abu Ghaith niet bewust samengezworen tegen Amerika.