Duizenden studenten in Hongkong zijn maandag begonnen met grootschalige protesten tegen de verregaande invloed van China. Ze gaan een week lang niet naar de colleges aan de Chinese Universiteit van Hongkong. 

Veel van de betogers dragen witte t-shirts met een gele band: een kleurencombinatie die vaak wordt gebruikt door pro-democratische activisten. 

De studenten protesteren specifiek tegen de invloed van China op de verkiezingen in Hongkong in 2017. Ze willen deze week lezingen en betogingen organiseren. Op 1 oktober volgt een groter protest, georganiseerd door de pro-democratische actiegroep Occupy Central. 

China heeft eind augustus bepaald dat de nieuwe regeringsleider van Hongkong moet worden goedgekeurd door een commissie waarin waarschijnlijk overwegend getrouwen van het Chinese regime zitten. Door het besluit van de Chinese autoriteiten is het nagenoeg onmogelijk dat pro-democratische tegenstanders van China deelnenemen aan de stembusgang.

Bekijk hier het studentenprotest:

Opgepakt

Begin juli gingen tienduizenden mensen in Hongkong de straat op uit protest tegen de Chinese invloed op de politiek in de autonome regio. Honderden betogers werden opgepakt. Occupy Central heeft eerder al gedreigd om het zakendistrict van Hongkong te bezetten.  

In augustus protesteerden tienduizenden mensen in Hongkong juist tegen de Occupy-beweging. De spanning tussen beide partijen is de laatste maanden hoog opgelopen.

Hongkong, een voormalige Britse kroonkolonie, werd in 1997 aan China teruggegeven.