De Russische president Vladimir Poetin overweegt deelname aan de strijd tegen strijders van de Islamitische Staat (IS).

Dat heeft een woorvoerder van het Kremlin maandag laten weten, meldt Reuters.

Poetin heeft maandag met zijn veiligheidsraad overleg gevoerd over deelname. 

"Er zijn door verschillende leden van de raad ideeën uitgewisseld over mogelijke manieren om met partners de strijd aan te gaan met IS, binnen het internationale recht", aldus de woordvoerder. 

Om welke partners het dan zou gaan, werd niet duidelijk gemaakt. De Amerikaanse president Barack Obama zet zich ook in om een grote coalitie te vormen tegen IS. 

Frankrijk voerde als onderdeel van die coalitie de afgelopen dagen de eerste luchtaanvallen uit op IS-doelen. Ook Nederland overweegt deelname aan de door de Amerikanen aangevoerde coalitie.

Vermoorden

IS heeft maandag opgeroepen hoe dan ook en waar dan ook burgers te vermoorden uit de landen van de coalitie die tegen de extremisten strijdt. De oproep is gedaan door Abu Mohammed al-Adnani, een Syriër die zich als de woordvoerder van de IS-terroristen heeft ontpopt.

Hij ging vooral tekeer tegen ''de wraakzuchtige vuile Franse ongelovigen'', maar ook moeten andere Europese, Amerikaanse, Australische en Canadese ongelovigen worden vermoord.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft in een reactie gezegd niet bang te zijn voor jihadisten.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak