Duizenden Nederlanders betogen voor klimaatbescherming
Bij het filminstuut EYE in Amsterdam kwamen deelnemers zondagavond lopend, varend of na een busrit uit het land bijeen voor toespraken en optredens.
Urgenda, die de onganisatie in Nederland op zich neemt, spreekt van vijfduizend tot tienduizend deelnemers in de hoofdstad, en houdt het aantal deelnemers wereldwijd op meer dan een miljoen. Het zou gaan om de grootste mondiale klimaatmars ooit.
Bekijk hier de klimaatmars in Amsterdam:
Klimaattop
De People's Climate March gaat vooraf aan een klimaattop van de Verenigde Naties. Daar wordt vanaf dinsdag de reductie van de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen besproken. Tal van regeringsleiders zijn dan aanwezig, waaronder premier Mark Rutte.
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN nam het initiatief tot de top. Ban liep zondag ook mee in de klimaatmars in New York. Aan de klimaatmars deden onder anderen ook voormalig vicepresident van de VS Al Gore en acteur Leonardo DiCaprio mee.
New York
Ook elders is betoogd voor de bescherming van het klimaat: in ruim 160 landen, waaronder Italië en Afghanistan, was tot soortgelijke marsen opgeroepen in het kader van de wereldwijde People's Climate March.
Tienduizenden mensen zijn zondag in Londen en Berlijn de straat op gegaan. De organisatie van de mars in New York verklaart tegenover Fox News dat de mars in de stad meer dan 310.000 deelnemers heeft getrokken.
In Australië gingen ook vele mensen de straat op. In de stad Melbourne waren volgens de organisatie ongeveer 20.000 betogers op de been die premier Tony Abbott opriepen meer te doen tegen klimaatverandering.
'Breder signaal'
De klimaatmars is ook bedoeld ''als breder signaal van alle mensen die een duurzamere wereld willen", aldus de Urgenda, die denkt dat een nieuwe vorm economie met meer kringloop en duurzame energie nodig is. ''Het is cruciaal dat nu stevige maatregelen genomen worden om de aarde leefbaar te houden."
Vrijdag maakte Oxfam Novib bekend dat rampen die zijn veroorzaakt door klimaatverandering de afgelopen vijf jaar zijn opgelopen tot 380 miljard euro. Dat is drie keer zoveel als in de jaren zeventig.