Oud-minister van Financiën Ashraf Ghani is nu ook officieel de winnaar van de presidentsverkiezingen in Afghanistan. Dit blijkt uit de zondag bekendgemaakte officiële uitslag van de hertelling.

Daarbij wordt tevens aangetekend dat de gang naar de stembus niet volgens de regels is verlopen.

De twee presidentskandidaten in Afghanistan hebben zondag een akkoord getekend over de vorming van een regering van nationale eenheid.

De overeenkomst over het delen van de macht tussen presidentskandidaat Abdullah Abdullah en diens rivaal Ashraf Ghani was zaterdag bereikt, na maanden van onenigheid over de verkiezingsuitslag.

Na de ondertekening in het presidentieel paleis in Kabul omhelsden de twee politici elkaar. President Hamid Karzai, die sinds het einde van het Taliban-regime in 2001 regeert, feliciteerde hen.

Er is onder meer afgesproken dat Ghani president wordt. Volgens een woordvoerder van Karzai wordt hij binnen een week aangesteld. Abdullah krijgt de nieuwe functie van hoogste bestuurder (CEO) toebedeeld, met vergelijkbare macht als die van een premier.

Ghani zal volgens hem als een van de eerste wapenfeiten een veiligheidspact met de Verenigde Staten ondertekenen, waardoor een kleine buitenlandse troepenmacht na dit jaar nog in het land kan blijven. De gevechtsmissie van de NAVO eindigt in december.

Fraude

Abdullah won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april, maar wist geen absolute meerderheid te behalen. In de tweede ronde, in juni, leek Ghani er volgens de voorlopige uitslag met de winst vandoor te gaan, maar volgens Abdullah was er gefraudeerd. Hij vocht de overwinning aan, waarna er een hertelling plaatshad.

De uitslag zou twee maanden geleden al naar buiten worden gebracht, maar dat is nog steeds niet gebeurd.