De twee presidentskandidaten in Afghanistan hebben een akkoord bereikt over de vorming van een regering van nationale eenheid. 

Dat hebben woordvoerders van presidentskandidaat Abdullah Abdullah en diens rivaal Ashraf Ghani zaterdag gezegd.

Over de inhoud van het akkoord lieten de woordvoerders zich niet uit. Begin augustus meldden beide kampen ook al dat ze het eens waren over het delen van de macht. Maar de coalitiegesprekken spatten kort daarop uiteen.

De twee presidentskandidaten konden het niet eens worden over de verdeling van de macht tussen de premier en de president. In juli hadden Abdullah en Ghani nog na bemiddeling van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry afgesproken dat de winnaar van de stembusgang de president zou worden. De verliezer zou premier mogen worden of die mogen aanwijzen.

Bekendmaking

Eerder zaterdag liet de Afghaanse kiescommissie weten dat het zondag de uitslag van de presidentsverkiezingen bekendmaakt. Abdullah won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, maar wist geen absolute meerderheid te behalen.

In de tweede ronde leek volgens de voorlopige uitslag Ghani er met de winst vandoor te gaan. Abdullah vocht de overwinning aan, waarna er een hertelling plaatshad. De kiescommissie zou aanvankelijk eind juli al de uitslag naar buiten brengen.

Er is de Amerikanen veel aan gelegen dat Ghani en Abdullah met elkaar gaan samenwerken. Zij willen rust en stabiliteit in het land om met een gerust hart hun troepen te kunnen terugtrekken.