De Belgische justitie zou aanwijzingen hebben dat jihadisten uit Den Haag plannen hadden om een aanslag te plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel.

Dat meldt de NOS op basis van bronnen.

Een man en een vrouw van Turkse afkomst, werden begin augustus op het Brusselse vliegveld Zaventem opgepakt toen ze terugkeerden uit Turkije. Vermoedelijk waren ze in Syrië geweest.

De twee verdachten zouden onderdeel zijn van een terroristische groepering die meerdere aanslagen plande, waaronder die op de Europese Commissie. De Belgische justitie kan dit niet bevestigen. 

De twee zouden ook een appartement in Brussel hebben gehad, waar behalve jihadistisch materiaal ook vuurwapens en een kogelwerend vest zouden zijn gevonden. 

Op het moment van de arrestatie van de verdachten, onderzocht de Nederlandse politie vier woningen in Den Haag, onder meer aan de Twickelstraat in Moerwijk en de Fannius Scholtenstraat in de Stationsbuurt. In de woningen werd jihadistisch materiaal in beslag genomen.

Verdenking

De twee verdachten hebben zich volgens de Belgische justitie schuldig gemaakt aan deelname aan een terroristische groepering, overtreding van de wapenwet en financiering van terrorisme.

Het Belgische onderzoek zou zich richten op nog meer jihadisten uit Nederland. De Belgische justitie kijkt naar Turkse Nederlanders die banden zouden hebben met jihadistische netwerken.

Verijdeld

Het Belgische dagblad De Tijd meldde zaterdag dat in België de afgelopen maanden meerdere terreuraanslagen zijn verijdeld.

Het zou gaan om terreurpogingen door ex-Syriëgangers of sympathisanten van de terreurgroep Islamitische Staat. De autoriteiten in België zouden deze informatie bewust geheim hebben gehouden om geen paniek te veroorzaken.