Frankrijk is vrijdagochtend begonnen met luchtaanvallen op doelen van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Irak. 

Dat heeft de Franse president François Hollande bekendgemaakt. Bij de aanval werd een depot van de terreurbeweging in het noordoosten van Irak "volledig vernietigd". Ook werden tientallen IS-strijders gedood.

Volgens de Arabische omroep al-Jazeera waren tenminste twee Franse gevechtsvliegtuigen bij de militaire operatie betrokken. De toestellen waren opgestegen van de luchtmachtbasis al-Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten, meldt de tv-zender France 2.

Volgens Hollande zullen de komende dagen meer Franse luchtaanvallen volgen. 

Luchtsteun

Hollande gaf donderdag al aan in te gaan op een verzoek van Iraakse autoriteiten om luchtsteun te bieden in Irak. De Franse president gaf aan geen grondtroepen in te zullen zetten. Frankrijk zal geen aanvallen uitvoeren in Syrië, waar IS ook actief is. 

Amerika voert al sinds begin augustus luchtaanvallen uit op doelen van IS in Irak. De Amerikaanse president Barack Obama heeft aangegeven IS wereldwijd te zullen "vernietigen" met de hulp van een brede internationale coalitie. Amerika zal IS naast Irak ook in Syrië bestrijden met luchtaanvallen. Bovendien worden Syrische rebellen door Amerika bewapend en getraind.