De tegenstanders van een onafhankelijk Schotland hebben gewonnen. 55,3 procent tegen afscheiding van Engeland, Wales en Noord-Ierland.

In totaal brachten 3,6 miljoen Schotten van 16 jaar en ouder hun stem uit, een opkomst van 84,5 procent.

Twee miljoen mensen gaven te kennen bij Groot-Brittannië te willen blijven, terwijl 1,6 miljoen mensen liever een onafhankelijk Schotland hadden opgericht.

Salmond

De Schotse eerste minister Alex Salmond heeft het verlies geaccepteerd. "Schotland heeft op dit moment 'nee' gezegd tegen onafhankelijkheid en ik accepteer die uitkomst", aldus Salmond. Hij benadrukte dat Schotland zich met het referendum van zijn beste kant heeft laten zien.

"Een opkomst van 86 procent is een van de hoogste opkomsten in de democratische wereld", aldus Salmond, die daarmee verwees naar een eerder voorlopig opkomstcijfer.

Cameron

Premier David Cameron heeft Salmond gefeliciteerd met zijn campagne. Cameron zegt verheugd te zijn dat de partij van Salmond, de Scottish National Party (SNP), met hem om de tafel wil gaan zitten om te praten over de toekomst. De Britse premier sprak van een "duidelijk resultaat" en beloofde Schotland snel werk te maken van de decentralisatie. 

De leider van de nee-campagne, Alistair Darling, sprak van een "historisch besluit" voor Schotland en het Verenigd Koninkrijk. 

De Schotse vicepremier erkende de nederlaag van het ja-kamp al eerder vrijdagochtend. Volgens Nicola Sturgeon is de teleurstelling groot. ''Er is een groot gevoel van teleurstelling dat we net tekort zijn gekomen om de onafhankelijkheid zeker te stellen.'' Sturgeon vervangt premier Alex Salmond, die de 'yes'-campagne aanvoerde.

Bekijk hier hoe de uitslag werd ontvangen:

Glasgow

De Schotten hielden donderdag een historisch referendum over het voortzetten of verbreken van de 307 jaar oude unie met Engeland. Hoewel het grootste kiesdistrict Glasgow (11 procent van de kiezers) duidelijk voor afscheiding koos (53,5 procent), stemde een ruime meerderheid voor behoud van de unie. 

De stembureaus maakten al snel melding van een zeer hoge opkomst. Veel stemmers stonden al in de rij voordat de stemlokalen om 07.00 uur in de ochtend opengingen. Meer dan 4,2 miljoen mensen waren geregistreerd, 97 procent van het aantal stemgerechtigden. In het referendum mochten ook 16-jarigen al stemmen. 

Meteen nadat de stemlokalen om 22.00 uur lokale tijd (23.00 uur Nederlandse tijd) waren gesloten begon in 32 regionale centra het tellen van de stemmen. 

De voorstanders van onafhankelijkheid haalden slechts in vier gebieden de winst. Daarmee kleurden de kaartjes van de Britse omroepen in het voordeel van de unionisten.

Nek-aan-nek

Opiniepeilingen voorspelden een nek-aan-nekrace tussen voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid. Een laatste peiling van Ipsos MORI gaf het 'nee'-kamp licht de overhand, 53 procent tegen 47 procent, maar de foutmarge in de telefonische peiling onder 991 personen was plus of minus drie procent. Het aantal kiezers dat nog niet wist wat te gaan stemmen was de afgelopen dagen geslonken tot vier procent. 

Verkiezingsfraude

De politie in Glasgow is een onderzoek gestart naar mogelijke verkiezingsfraude bij het referendum. Dat zei een raadslid van de stad vrijdag tegen SkyNews. Volgens het raadslid, Colin Edgar, zijn er tien gevallen bekend waarbij iemand voor de tweede keer zou hebben gestemd. 

"Als iemand wilde gaan stemmen zei diegene zijn of haar naam. Die naam werd dan op de lijst doorgehaald en er werd een stembiljet uitgedeeld. Daarbij werd dan geconstateerd dat die naam al was genoemd'', vertelde Edgar.

De verdachte stembiljetten worden overgedragen aan de politie. ''We weten in welke dozen die biljetten zijn gegaan en we weten de nummers op de biljetten'', aldus Edgar.