Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne wordt vrijdag besproken in de VN-Veiligheidsraad. 

Rusland heeft om de bijeenkomst gevraagd.

In het rapport met eerste bevindingen staat dat het rampvliegtuig van Malaysia Airlines vermoedelijk is doorboord door een groot aantal objecten die het toestel met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt. Of het toestel is geraakt door een raket, zoals algemeen wordt aangenomen, stond niet in het rapport. Een definitief rapport wordt volgend jaar verwacht.

Het is volgens diplomaten niet duidelijk waarom Rusland om de bijeenkomst heeft gevraagd. Moskou heeft eerder wel kritiek geuit op het onderzoek. Volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken hebben de onderzoekers het onderzoek ''langzaam en op hun gemak" uitgevoerd.

''Het rapport verbaasde me omdat de toon ietwat gelaten is, ondanks de heksenketel die ontstond na deze tragedie", zei Lavrov. ''Er wordt niet geëist dat de experts hun werk op de plek van de ramp hervatten. Er waren geen pogingen om daarheen te gaan om de wrakstukken te verzamelen en te zien hoe het hele vliegtuig eruitzag.''

Lavrov vindt bovendien dat het rapport geen antwoord geeft op vragen van het Russische ministerie van Defensie. In Rusland gaat onder meer het verhaal dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig in de buurt was van de Boeing.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne