Aanhangers van IS (voorheen ISIS) in de Verenigde Staten moeten met zelfgemaakte pijpbommen aanslagen plegen op beroemde plaatsen als Times Square in New York, de Strip in Las Vegas en op treinstations in het hele land. 

Een aanhanger van de terreurorganisatie Islamitische Staat heeft via internet een dergelijke oproep aan het adres van individuele anonieme terroristen, zogenoemde 'lone wolfs' verspreid. Hij deed de oproep drie weken geleden al, maar het bericht dook opnieuw op toen IS de video publiceerde waarin de Brit David Haines werd onthoofd.

De aanhanger leverde bij zijn oproep complete beschrijvingen over hoe dergelijke bommen gemaakt kunnen worden, meldden Amerikaanse media.

''Het is de eerste keer dat IS-aanghangers dit medium gebruiken om lone wolfs op te roepen aanvallen uit te voeren in Amerikaanse steden'', stelt politiecommandant Bill Bratton van New York. ''We zijn zeer bezorgd, New York is doelwit nummer 1 in de wereld. Maar we zijn er zo goed mogelijk op voorbereid.''

Flames of War

In een andere korte videoboodschap die dinsdagavond opdook, zeggen strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) klaar te zijn de strijd aan te gaan met Amerikaanse troepen, indien president Obama besluit militairen naar het gebied te sturen. 

In het filmpje, dat 52 seconden duurt en de titel Flames of War draagt, zijn tanks die worden opgeblazen te zien, plus gewonde Amerikaanse soldaten en soldaten die op het punt staan om het leven te worden gebracht.

Vervolgens verschijnt de Amerikaanse president Barack Obama in beeld, die zegt dat hij niet opnieuw gevechtstroepen naar Irak zal sturen. De video wordt afgesloten met de tekst "de strijd is nog maar net begonnen". 

Het filmpje is waarschijnlijk gemaakt in reactie op een uitlating van de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey. Die zei dinsdag tegen een senaatscommissie dat hij mogelijk de inzet van grondtroepen zal aanbevelen als de strategie die de VS momenteel in Irak volgen niet blijkt te werken.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak