Een zware bomaanslag bij de Amerikaanse ambassade in Kabul heeft dinsdagochtend aan zeker drie militairen van de internationale troepenmacht ISAF het leven gekost.

Zeker vijf militairen raakten gewond, liet ISAF weten. Over de nationaliteit van de slachtoffers zijn nog geen mededelingen gedaan. Ook is niet bekend of er Afghanen zijn omgekomen.

ISAF meldde eerder dat vier militairen waren gedood. Het doelwit zou een ISAF-konvooi zijn geweest. Twee militaire voertuigen en zeventien andere wagens zijn volgens een woordvoerder van de politie in de Afghaanse hoofdstad beschadigd. Boven de stad hing een grote rookwolk.

De extremistische Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de grote weg naar het vliegveld van Kabul opgeëist. De dader zou in een auto vol explosieven op het konvooi hebben gewacht.

Handgranaat

Maandagavond laat kwam in de West-Afghaanse provincie Herat een Amerikaanse militair om, toen een medewerker van de Afghaanse veiligheidsdiensten een handgranaat naar hem wierp.

De Amerikaan was volgens een westerse functionaris bezig met een training voor leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Spanningen

In Afghanistan zijn de spanningen de laatste tijd toegenomen door het geruzie tussen de twee kandidaten bij de presidentsverkiezingen en de naderende terugtrekking van buitenlandse militairen eind dit jaar. De Taliban gebruiken de onzekere situatie voor het plegen van aanslagen op functionarissen.

Bekijk de beelden: