Een vliegtuig met materieel voor de eventuele hervatting van de repatriëringsmissie in Oekraïne vliegt maandag naar Charkov. 

Het gaat om een klein deel van het materieel, laat een woordvoerder van defensie maandag aan het ANP weten.

Het is woensdag twee maanden geleden (17 juli) dat het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Nederland stuurde vrijdag al dertig extra onderzoekers naar het oosten van Oekraïne. Zodra het veilig genoeg is, kunnen ze snel terugkeren naar het gebied waar het neergehaalde vliegtuig is terechtgekomen, kondigde premier Mark Rutte toen aan.

Geïdentificeerd

Inmiddels zijn er in totaal 211 slachtoffers geïdentificeerd. De repatriëringsmissie die onder leiding van Nederland staat, werd begin augustus opgeschort omdat het te onveilig was in de regio waar het toestel in stukken neerkwam. Er is op dit moment een staakt-het-vuren in het gebied, maar dat blijkt in de praktijk zeer broos.

Een raket afgeschoten vanaf de grond lijkt volgens het Openbaar Ministerie het meest waarschijnlijke scenario als oorzaak. Het OM is ''zeer bereid'' verdachten in Nederland te vervolgen, benadrukte hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke onlangs. Het OM leidt het internationale strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken van de ramp.

Nederland heeft rechtsmacht voor vervolging. Westerbeke: ''Wij hebben de bevoegdheid een internationaal misdrijf te vervolgen. Er is ook sprake van een verdenking van moord met Nederlandse slachtoffers. Daarom hebben we ook rechtsmacht.''

Crash

Het OM en de politie werken samen met de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) dat de oorzaak van de crash onderzoekt. Het speurwerk wordt samen gedaan en informatie wordt uitgewisseld. Westerbeke verwacht ''een heel eind'' te kunnen komen met een succesvol strafrechtelijk onderzoek.

Tot nu toe zijn vijfhonderd fysieke sporen veiliggesteld op lichamen van inzittenden en bagage. Daarbij gaat het ook om 25 metalen deeltjes, waarvan de herkomst wordt onderzocht.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne