Russische kinderen met een lichamelijke of verstandelijke handicap lopen een groot risico dat zij worden geslagen of verwaarloosd. Dat stelt Human Rights Watch (HRW) maandag in een nieuw rapport.

Voor het rapport werden meer dan 200 kinderen, hun gezinsleden, pleitbezorgers van de rechten van kinderen en medewerkers van tehuizen ondervraagd. Ook bezocht HRW tien tehuizen van de staat.

De organisatie bepleit dat de regering in Moskou zo veel mogelijk kinderen uit de instellingen plaatst en hen onderbrengt bij hun familie of in kleine leefgroepen. Bijna een derde van alle gehandicapte kinderen in Rusland woont in een tehuis.

Uit gesprekken met een aantal kinderen leerde HRW dat het personeel van het tehuis waarin zij waren ondergebracht, hen sloeg, volstopte met kalmeringsmiddelen of soms voor straf voor dagen of weken naar een psychiatrische kliniek stuurde.

Geen opleiding

Ook krijgen zij vaak onvoldoende medische zorg en voedsel, hebben zij weinig mogelijkheden om te spelen en krijgen veel kinderen weinig of geen onderwijs.

HRW wijt de mishandelingen mede aan de gebrekkige opleiding van het personeel van tehuizen. Kinderen hebben nauwelijks de mogelijkheid buiten de instelling hulp te zoeken of mishandelingen te melden.

Veel kinderen zijn onder druk van de instellingen in een tehuis beland, zo merkte HRW. Werkers in de gezondheidszorg zetten de ouders onder druk om hun kinderen af te staan, omdat zij geen goede verzorging zouden bieden of omdat zij de ontwikkeling van hun kind zouden belemmeren.