De Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) heeft de Britse gijzelaar David Haines onthoofd.

De extremisten hebben zaterdag een video gepubliceerd, meldt terrorismemonitor SITE. Haines is het derde westerse slachtoffer dat door IS is onthoofd. IS dreigt een andere Brit, Alan Henning, als volgende te executeren. 

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken doet onderzoek naar de inhoud van de video. ''Als dit waar is, dan is dit nog een walgelijke moord'', liet het ministerie weten aan Britse media. De familie is steun aangeboden, maar die heeft laten weten liever alleen te worden gelaten.

De moord op de Britse oud-militair David Haines door Islamitische Staat is ''puur kwaad''. Dat liet premier David Cameron zaterdag weten via  Twitter. ''Wij zullen alles doen wat wij kunnen om de moordenaars te achterhalen en voor het gerecht te slepen, hoe lang dat ook kan duren'', voegde hij daaraan toe.

Hij zit waarschijnlijk zondagochtend een speciale vergadering voor.

De video waarin de Brit David Haines wordt onthoofd, is volgens de Britse autoriteiten naar alle waarschijnlijkheid echt. Alles wijst erop dat de beelden authentiek zijn, liet het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag weten.

Bekijk de beelden:

Barbaars

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de ''barbaarse moord' veroordeeld. ''De Verenigde Staten staan vanavond schouder aan schouder met onze dichtbije vriend en bondgenoot in verdriet en vastberadenheid'', aldus Obama in een verklaring. Hij liet weten met de Britten en de coalitie tegen IS samen te werken voor gerechtigheid.

Premier David Cameron noemde de onthoofding eerder al ''een daad van puur kwaad'', en ''een verachtelijke en weerzinwekkende moord op een onschuldige hulpverlener''.

Haines is een oud-militair die beveiligingswerk deed voor hulporganisaties. In maart 2013 kwam hij in Syrië in handen van IS, drie dagen nadat hij het land was binnengekomen. Haines was heel erg geliefd bij zijn familie, laat Haines' broer weten in een verklaring. "Hij zal verschrikkelijk gemist worden." 

Sotloff en Foley

De terreurbeweging publiceerde vorige week een video waarin te zien is hoe de de Amerikaanse journalist Steven Sotloff wordt onthoofd. Na de brute moord liet de beul met Brits accent Haines zien en dreigde hij dat de Brit de volgende zou zijn. 

Zijn familie deed daarop een wanhopige oproep aan de terreurbeweging om met de IS-strijders te praten.

In augustus werd de Amerikaanse journalist James Foley als eerste westerling door IS onthoofd.

Maatregelen

Australië zal militairen en gevechtsvliegtuigen inzetten in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De manschappen en het materieel zullen in de Verenigde Arabische Emiraten worden gestationeerd, zei de Australische premier Tony Abbott zondag.

De inzet van Australië is in het kader van de internationale coalitie die de Verenigde Staten heeft gevormd voor het bestrijden van IS. Op verzoek van de VS levert Australië 600 militairen voor die strijd. Abbott spreekt van een ''voorzichtige en proportionele'' bijdrage aan de coalitie.

De regering heeft nog niet besloten of de militairen ook in gevechtssituaties worden ingezet.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak