De omstreden en flamboyante burgemeester Rob Ford van de Canadese stad Toronto doet niet meer mee aan de burgemeestersverkiezingen.

Dat is vrijdag door het gemeentebestuur bekendgemaakt.

Ford heeft een maagtumor. Hij belandde daar deze week mee in het ziekenhuis. De verkiezingen zijn op 27 oktober. Rob Ford stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad.

De 45-jarige zwaarlijvige 'crack-rokende burgemeester' van Toronto kwam geregeld in opspraak door alcohol- en drugsgebruik. Hij werd daar dit jaar 2 maanden voor behandeld in een kliniek in de buurt van Toronto, de grootste stad in Canada.

Vloeken

Ook dook een opname op waarop Ford vloekte en tierde over zijn vrouw en over zijn verkiezingsopponente Karen Stintz. Toen hij na zijn behandeling op 30 juni weer aan de slag ging, beloofde hij ''niet terug te vallen in oude gewoonten''. Ook bood hij excuses aan voor zijn vele grove opmerkingen.

Ondanks de schandalen had Ford besloten zich verkiesbaar te stellen voor een tweede termijn als burgemeester van Toronto. Zijn broer Doug (49) is raadslid en was een campagnemanager van Rob.